"Winnaar Musical Award neemt bijbaan in horeca"

Jochem Smit won eind januari de Musical Award voor Aanstormend Talent voor zijn rol in You're the Top, maar zijn telefoon staat sindsdien niet roodgloeiend. Sterker nog, de 24-jarige acteur heeft onlangs een bijbaantje in de horeca moeten nemen om zijn rekeningen te kunnen betalen.

"Ik schaam me er niet voor", zegt Smit. "Het is realiteit in Nederland. Ik ken weinig collega's, zeker van mijn leeftijd, die niet eens in de zoveel tijd een bijbaantje moeten hebben naast hun theaterwerk. Is dat raar? Misschien. Het zegt denk ik wel iets over de manier waarop we in Nederland met theater en cultuur omgaan."

Tijdens de opleiding werd de acteur, die vorige maand in de Verenigde Staten de voorstelling Jabber speelde met het jeugdtheatergezelschap Kwatta, hier ook voor gewaarschuwd. “Maar tegelijkertijd denk je: als ik kom, zal alles anders zijn, ik zal wel eens laten zien wat ik waard ben! En dan blijk je toch één van de velen te zijn en blijkt het toch best lastig zijn je plekje te vinden in het werkveld.” Hij hoopt dat het winnen van de award hem verder zal brengen. "Misschien dat zo'n Musical Award een beetje kan bijdragen aan je commerciële aantrekkingskracht. In Nederland gaan veel mensen helaas naar een musical omdat er een bepaalde bekende acteur in zit. Het is niet dat de telefoon de dag na de uitreiking opeens roodgloeiend stond.”

Bron: © 2019 ANP