Politici, sport en onderwijs varen mee in kleurrijke Pride

Tachtig boten varen dit jaar op 3 augustus mee in de feestelijke botenparade van Pride Amsterdam. De line-up is zondag bekendgemaakt in Amsterdam. Oud-politievrouw en programmamaker Ellie Lust en voormalig topturner Jeffrey Wammes zijn samen met vijf anderen de nieuwe Pride-ambassadeurs.

Embedded content: https://www.instagram.com/p/BttkwJxockQ/

Onder de deelnemers zijn verschillende bijzondere boten. Zo staan politici van vijf politieke partijen (VVD, CDA, D66, PvdA en SP) voor het eerst samen op één boot. Het CDA deed nog niet eerder mee. Ook is er een boot met vertegenwoordigers van maar liefst zeventien sportbonden en er vaart een boot mee namens het ministerie van Onderwijs, met de Amsterdamse dragqueen Dolly Bellefleur als eregast. Verder varen er boten mee van onder meer Drag Queens United, COC Nederland, Netflix en Defensie. Ook een Iraanse boot en een voetbalboot voegen zich in de varende optocht.

Pride Amsterdam vraagt jaarlijks aandacht voor de rechten en acceptatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Het evenement, waarvan de botenparade wordt gezien als hoogtepunt, vindt plaats van zaterdag 27 juli tot en met zondag 4 augustus. Thema van deze editie is 'Remember the past, create the future'.

Bron: © 2019 ANP