Ophef over salaris Matthijs van Nieuwkerk

Afgelopen week was er veel ophef over het riante salaris van Matthijs van Nieuwkerk. In 6 Inside laat Albert weten hoe hij denkt over de discussie.

De discussie ontstond toen bekend werd dat Matthijs Twan Huys opvolgt als presentator van College Tour, waar hij in 2012 zelf te gast was. Bij de NPO mag hij vanaf de zomer namelijk nog ’slechts’ 194.000 euro per jaar verdienen. Echter verdient Matthijs meer dan een half miljoen, en daardoor onstond ophef.

Volgens BNNVARA behoudt Matthijs van Nieuwkerk zijn huidige salaris zolang zijn contract loopt, maar de woordvoerster wil niets kwijt over deze contractduur. "Zolang het huidige contract van Matthijs van Nieuwkerk loopt, geldt de maximale beloning die is afgestemd met de NPO", zegt de BNNVARA-woordvoerster. "Hij wordt evenredig betaald aan het aantal uitzendingen dat hij maakt. Maar nooit overstijgt hij de vastgestelde norm. Bij het verlopen van zijn contract zakt ook Matthijs naar de huidige vastgestelde norm."

"Wanneer Matthijs een andere programma presenteert, zoals College Tour, moet vervolgens de beloning die hij voor die klus ontvangt, passen binnen dat goedgekeurde bedrag. Of hij nou wordt betaald door een andere omroep of door een buitenproducent, dat maakt geen verschil. Er is dus geen sprake van een ‘constructie’ - álle betalingen, via welke route ook, moeten door ons worden verantwoord."