'John de Mol zag in Maarten van Rossem ideale afkraker'

Maarten van Rossem is door John de Mol gevraagd voor een programma. De mediatycoon zag in de nukkige Van Rossem de ideale afkraker, vertelt de historicus en presentator zelf in Het Parool. Van Rossem bedankte echter voor de rol.

''Hij had een programma in gedachten waarbij iemand aan het slot alles totaal diende af te kraken'', zegt Van Rossem over de benaderingspoging van De Mol. ''Dat leek hem wel wat voor mij.'' De historicus zelf had geen zin om als sloopkogel te dienen. ''Ik heb gezegd dat ik aan dat imago van afkraker geen verdere versterking wil geven en dat ik tevreden ben met twee goed bekeken programma's. Daar had hij alle begrip voor. Een vriendelijk gesprek."

Van Rossem sluit niet uit dat hij ooit alsnog bij Talpa aan de slag zal gaan, al wil hij dan wel doen wat hij zelf leuk vindt - en tegen de juiste prijs. "Ik zou me zo een aantal formules kunnen voorstellen waartegen ik direct ja zou zeggen. Misschien niet meteen SBS-materiaal, maar als hij me de ruimte geeft een serie te maken over kleine musea in Nederland, ben ik gaarne bereid. Ook een programma over astronomie, wat er in Nederland vreemd genoeg niet is, zou ik meteen doen. Zeker tegen zijn tarieven."

De NPO-programma's met Van Rossem worden goed bekeken. Zo trok De Slimste Mens meer dan 2 miljoen kijkers en weet het programma Hier zijn de Van Rossems wekelijks meer dan 1 miljoen mensen te boeien.

Bron: © 2019 ANP