Fans Michael Jackson protesteren op Mediapark in Hilversum

Fans van Michael Jackson gaan protesteren op het Mediapark in Hilversum bij het gebouw van de VPRO, omdat de omroep vrijdagavond de documentaire Leaving Neverland uitzendt. Ze vinden dat The King of Pop ten onrechte wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen.

De protesterende fans zetten komend weekend ook de tekst 'Michael Jackson is onschuldig, ken de feiten' op billboards langs de snelwegen A5 bij Amsterdam en A4 bij Hoofddorp. Naast de tekst is ook een foto te zien met het woord innocent (onschuldig) over zijn mond geplakt. Het is een verwijzing naar de website www.mjinnocent.com.

"Met deze billboards geven de fans aan dat ze van mening zijn dat de zanger onschuldig is, de documentaire een eenzijdig verhaal is waarin niet aan waarheidsvinding of wederhoor wordt gedaan en de beweringen van beide mannen niet op feiten zijn gecheckt", staat in een persverklaring van de Nederlandse fans. Eerder deze week waren er soortgelijke protesten in Londen, bij het gebouw van tv-zender Channel 4.

Leaving Neverland

In Leaving Neverland vertellen twee mannen afzonderlijk van elkaar tot in detail hoe ze in hun kindertijd eind jaren tachtig bevriend raakten met Michael en jarenlang misleid en misbruikt werden. Volgens de fans liegen deze mannen op meerdere punten aantoonbaar. Ze wijzen op de rechtszaken die de mannen hebben verloren tegen de nazaten van de in 2009 overleden King of Pop.

De VPRO is zich bewust van de ophef, maar gaat de documentaire toch uitzenden. Janine Abbring leidt de film in en bespreekt na de uitzending de context van de documentaire. "De VPRO realiseert zich dat het onderwerp van Leaving Neverland zeer gevoelig ligt, maar vindt het belangrijk dat het verhaal van Wade Robson en James Safechuck en hun families wordt verteld en de kijker zijn eigen mening kan vormen."

De nanbestaandem van Michael Jackson zijn het ook niet eens met de documentaire. Ook zij protesteren op geheel eigen wijze. Daarover lees je hier meer.

Bron: © 2019 ANP