Avengers: Endgame kan psychische problemen opleveren, waarschuwen psychologen

Deze week is het eindelijk zo ver: de langverwachte nieuwe Avengers komt eindelijk in de bioscoop. Na het schokkende einde van Infinity War zijn fans razend benieuwd naar hoe het de superhelden verder afgaat. Nu blijkt de film zelfs zó beladen, dat hij kijkers psychische schade kan aanbrengen.

Volgens enkele psychologen van de Universiteit California in Los Angeles zouden de gebeurtenissen in de film zo emotioneel beladen zijn dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor de kijkers. In een interview spreken de psychologen over het fenomeen dat men 'parasociale relaties' noemt. Dit is een term die beschrijft hoe een kijker van een film of televisieserie een band opbouwt met personages die zij niet persoonlijk kennen. Hierdoor kan de kijker het gevoel krijgen alsof je het personage persoonlijk kent, wat voor extra emotionele bagage zorgt.

Aangezien de kans bestaat dat sommige Avengers de eindstreep niet halen, kan er een gevoel van rouw ontstaan na de film. Vooral voor kinderen kan de klap hard aankomen, aldus de psychologen. De personages uit de Marvel-films behoren voor sommigen tot de eerste relaties in hun bewustzijn. Het verlies hiervan kan hard aankomen bij kinderen.

Avengers: Endgame draait vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hier alvast de trailer.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=TcMBFSGVi1c