Bron: ANP

Angela de Jong: Juf Helma is de Johan Derksen van de Luizenmoeder

Gisteravond keken maar liefst 4 miljoen Nederlanders naar het nieuwe seizoen van De Luizenmoeder. AD-columniste Angela de Jong was één van die kijkers en had een duidelijke favoriet in de serie: Juf Helma.

In haar column schrijft Angela: "...niet Ank, niet Anton, niet Volkert en zelfs niet Hannah, maar Helma (een fantastische rol van Leny Breederveld) is de heldin van de serie." In de aflevering was bijvoorbeeld te zien hoe juf Helma ongegeneerd in de klas zit te roken, tot groot ongenoegen van directeur Anton. "Ze zijn bijna twaalf. Die roken binnenkort zelf ook, als het goed is", aldus een nuchtere Helma.

Prachtig vindt Angela het allemaal: "Ze is de nuchtere stem op De Klimop, die al die moderne fratsen in het hedendaagse onderwijs en alle zogenaamde vernieuwingen waar haar baas zo graag mee koketteert, feilloos weet terug te brengen tot wat ze zijn: fratsen." En hiermee laat actrice Leny Breederveld Angela dan ook denken aan niemand minder dan Johan Derksen, die ook regelmatig in het nieuws komt wanneer hij maatschappelijke discussies bekritiseert. "Combineer dat met een aangeboren hang naar recalcitrantie en je hebt de Johan Derksen van De Luizenmoeder."

Tijdens het eerste seizoen van De Luizenmoeder liet Angela al weten groot fan te zijn van de serie. Toentertijd omschreef de serie als 'een comedy waar Sylvana Simons rode vlekken van krijgt en types als Sunny Bergman het apezuur' en gaf ze aan 'in tijden niet zó hard gelachen' te hebben.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=C528Q29tkAQ