Taakstraf van 160 uur voor hackers van Lil' Kleine

De twee mannen die onder anderen de Instagram-account van Lil' Kleine hebben gehackt, zijn door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot celstraf en een taakstraf van 160 uur. De celstraf is voor beide heren gelijk aan de tijd dat ze in voorarrest hebben doorgebracht, ze hoeven dus niet terug de gevangenis in.

Het duo, 21 en 22 jaar oud, 'kaapte' in 2015 en 2016 tientallen Instagram-accounts. De mannen ontfutselden de eigenaren van de accounts inloggegevens met phishingmails. Lil' Kleine was geen specifiek doelwit van de verdachten. Zij struinden Instagram af met een geautomatiseerd systeem, een zogeheten 'scraper', dat accounts met veel volgers selecteerde. Als de accounthouders in de phishing mail trapten, konden V. en B. hun inloggegevens bemachtigen en de accounts overnemen. Ook het account van Lil' Kleine was via de scraper boven komen drijven.

Op het Twitteraccount van Lil' Kleine plaatsten de verdachten een filmpje, uit naam van hackerscollectief Anonymous. Daarin werd de artiest beschuldigd van pedofilie. Het tweetal zei twee weken geleden al tegen de rechter dat ze de impact van hun daden destijds niet hebben overzien en betuigden uitgebreid spijt.

De illegale bezigheden hebben het tweetal enkele tienduizenden euro's opgeleverd. Het OM komt later nog met een ontnemingsvordering.

Bron: © 2019 ANP