Straf geëist tegen rijschoolhouder om diefstal theorie-examen

"Volg je een dagcursus bij Directgeslaagd, dan weet je zeker dat je slaagt voor je autotheorie examen!", luidt de slogan op de site van de al jaren omstreden Haagse rijschool, die 100% slagingsgarantie biedt. Maar inmiddels is duidelijk hoe dat kon: de rijschool van Rifat B. baseerde zich op gestolen rijexamenopgaven.

Tegen B., een broer en een zus van hem zijn werkstraffen geëist tot 240 uur voor het stelen van het officiële theorie-rijexamen. Met deze gestolen gegevens was het voor klanten van de rijschool kinderspel om hun examen te halen. De examenvragen werden bij het CBR ontvreemd met onder meer spionagebrillen en andere apparatuur. De broer van B. deed daarvoor tientallen keren examen.

Het Openbaar Ministerie eiste ook nog boetes tegen twee medeverdachten voor het witwassen van geld dat B. als rijschoolhouder had opgestreken. Leden van zijn familie werden begin 2014 aangehouden op Schiphol toen ze naar Turkije wilden reizen met duizenden euro's cash, volgens het OM afkomstig van een misdrijf.

Bron: © 2019 ANP