Schietpartij in tram Utrecht, mogelijk terroristisch motief

Bij een schietpartij in een tram in Utrecht zijn gewonden en mogelijk doden gevallen. Hoeveel is nog niet duidelijk. De politie in Utrecht houdt rekening met een terroristisch motief.

Er is geschoten in een tram op het 24 Oktoberplein, bij de wijk Kanaleneiland. De schutter is ontkomen. Op de plek van de schietpartij zijn veel hulpverleners ter plaatse. Ook zijn er twee traumahelikopters aangekomen. Het UMC heeft het calamiteitenhospitaal geopend voor de opvang van slachtoffers.

Premier Rutte maakt zich grote zorgen om de schietpartij. Hij heeft coalitie-overleg afgebroken en is naar het Torentje gegaan. De anti-terrorismedienst NCTV houdt crisisoverleg.

Vanwege de schietpartij is de manifestatie voor een beter pensioen op het Malieveld in Den Haag afgeblazen. Agenten die eraan mee zouden doen, zijn voor zover nodig naar Utrecht gegaan. Scholen in de buurt hebben het advies gekregen om de deuren dicht te houden.

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, heeft inmiddels vol afschuw gereageerd op de aanslag:

"Vlak voor het middaguur heeft een beschieting plaatsgevonden op een tram in Utrecht rond het 24 Oktoberplein. Een afschuwelijk en ingrijpend incident waarbij slachtoffers zijn gevallen. Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun naasten.

Ik sta in nauw contact met politie en openbaar ministerie. Een eerste driehoek heeft inmiddels plaatsgevonden. De driehoek kan bevestigen dat politie en het openbaar ministerie op dit moment op zoek zijn naar diegene die verantwoordelijk is voor dit incident.

Het belangrijkste op dit moment is het verzorgen van de gewonden en het onderzoek naar de toedracht van het incident. We sluiten niets uit, ook een terroristische aanslag niet."

Bron: © 2019 ANP