OM bekijkt na klachten column op Radio 1 over Urk

Het Openbaar Ministerie gaat bekijken of een column over Urk die is uitgesproken op NPO Radio 1 strafbaar is. Dat meldt het OM op Twitter. Er waren enkele klachten over binnengekomen. Volgens een woordvoerster ligt de prioriteit evenwel bij het bewaren van de rust en orde op Urk.

De column van schrijver en columnist Elfie Tromp was te horen in de rubriek De Druktemaker in het programma De Nieuws BV. Tromp zei onder meer: ,,Welkom in Urk, waar de kleingeestigheid hand in hand gaat met de inteelt en ja, dat mag ik zeggen, want het is zo. Het dorp heeft zelfs zijn eigen afwijking; de ziekte van Buchem. Dat is een erfelijke ziekte die enkel en alleen in Urk voorkomt. Inteelt, je wordt er nooit slimmer van. Wel racistischer, zo blijkt."

Burgemeester Pieter van Maaren meldde via Twitter dat hij de column kwetsend vindt. Hij liet weten dat hij contact heeft opgenomen met het OM.

Op Urk liep maandagavond een ruzie bij een snackbar uit op een vechtpartij in en bij een huis aan de Noorderpalen. Daar had zich een groep van enkele tientallen jongeren verzameld. Twee van hen drongen het huis binnen en raakten in gevecht met de bewoners. Hierbij raakte een 36-jarige vrouw lichtgewond.

Bron: © 2019 ANP