Journalist ondervraagt verdwenen Johnsons naar Ivana

Journalist Thijs Zeeman heeft ontdekt dat Alexander en Luna Johnson, het Amerikaanse echtpaar dat betrokken zou zijn bij de dood van model Ivana Smit, momenteel in Miami, Florida verblijft. Zeeman filmde een confrontatie met Luna op straat en stelde haar een paar vragen over Ivana, die in 2017 na een val van een balkon in Maleisië overleed.

De 18-jarige Nederlandse werd in december 2017 naakt gevonden na een val van de twintigste verdieping van het flatgebouw, waar de Johnsons woonden. Smit was in hun appartement. Het Amerikaanse stel werd ondervraagd, maar verdween vervolgens tijdens het onderzoek naar de dood van Ivana compleet van de radar.

De rechtbank verhoorde een reeks van betrokkenen om te kijken of vervolging nodig was. Maar ondanks dat de rechter kritisch was over het uitgevoerde politieonderzoek, oordeelde ze in maart dat er sprake was van een ongeluk. De familie van Ivana is tegen dat oordeel in hoger beroep gegaan. In de Verenigde Staten zijn ze nu dus ook een civiele procedure gestart tegen de Johnsons.

Volgens advocaat Sébas Diekstra van de nabestaanden is het doel van de procedure om meer informatie los te krijgen van de Johnsons en ze aansprakelijk te stellen. Volgens hem leidt een civiele procedure in de VS er geregeld toe dat een zaak weer in beweging komt.

Bron: © 2019 ANP