Advocaten geven veelbesproken Holleeder-tape al vrij

De advocaten van Dino Soerel, die tot levenslang is veroordeeld voor een reeks liquidaties, hebben vooruitlopend op de veelbesproken Holleeder-tape die dinsdagavond wordt uitgezonden bij RTL 4, alvast een transcriptie van het opgenomen telefoongesprek gepubliceerd. In het gesprek zijn Peter R. de Vries en Willem Holleeder te horen.

Advocaten Bénédicte Ficq en Nico Meijering verwijten De Vries dat hij 'willens en wetens' de werkelijkheid geweld aandoet en 'op uiterst bedenkelijke wijze' journalistiek bedrijft. In het gesprek dat in 2011 is opgenomen, spreekt Holleeder over zijn samenwerking met Soerel. Maar volgens Soerels advocaten is er geen bewijs voor die samenwerking en zijn Holleeders uitlatingen daarover schadelijk voor hun cliënt.

Ook komt in het gesprek de vermeende bedreiging van Ficq aan het adres van Holleeder aan de orde: zij zou hebben geëist dat Holleeder in het Passage-proces een voor Soerel gunstige verklaring zou afleggen. Ficq deed dit verhaal eerder af als 'onzin'. Intussen doet de Orde van Advocaten onderzoek naar de kwestie. De deken vroeg de betrokken advocaten zich te onthouden van commentaar, maar in hun verklaring zeggen ze nu dat zij deze 'in het belang van hun cliënt' hebben opgesteld.

Bron: © 2019 ANP